4 Resepi Bakwan (Sedap, Rangup & Berkhasiat)

Resepi bakwan

Bakwan merupakan antara snek kegemaran di kalangan rakyat Indonesia. Kuih seperti cucur ini mempunyai rasa yang sedap dari udang atau ikan bilis dan turut mempunyai sayuran menjadikan hidangan ini hidangan yang berkhasiat. Resepi bakwan juga sebenarnya agak senang seperti cucur juga. Di sini kami kongsikan resepi bakwan untuk anda cuba. Jom kita lihat. 1. Resepi … Jom kita cuba →

4 Resepi Cucur Manis (Guna Sukatan Cawan, Confirm Jadi)

Resepi cucur manis

Anda tercari-cari resepi cucur manis yang mudah dan confirm jadi? Kadang-kadang bila buat tak jadi juga, adunan lembik, atau keras dan juga liat. Resepi yang kami kongsikan ini memang sangat mudah dan senang untuk dibuat. Jom kita tengok. 1. Resepi Cucur Manis Bahan-bahan 2 cawan tepung gandum 5 sudu makan gula 1 sudu kecil garam … Jom kita cuba →

3 Resepi Bihun Sup (Ada Chinese Style & Bihun Sup Utara)

Resepi bihun sup

Bihun sup jika dimakan waktu cuaca panas mahupun sejuk-sejuk memang boleh menambahkan selera. Paling menarik pelbagai juadah sampingan dihidangkan bersama bihun sup. Jom kami kongsikan resepi bihun sup dalam pelbagai versi untuk anda cuba. 1. Resepi Bihun Sup Utagha Bahan-bahan Tulang/daging @ ayam (terpulang kepada citarasa anda) Bawang merah* Bawang putih* Halia* Kulit kayu manis* … Jom kita cuba →

3 Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api (Simple, Sedap & Pedas)

Resepi ayam masak lemak cili api

Siapa saja yang tidak gemar dengan makanan yang terkenal dari negeri sembilan ini ayam masak lemak cili api. Kalau mengikut resepi asal ia hanya menggunakan bahan seperti cili padi dan kunyit sahaja. Tetapi ada juga sesetengah negeri yang menggunakan bawang didalam masakan ini. Apa sahaja bahan yang digunakan menu ini sangat digemari segenap umur dan … Jom kita cuba →

3 Resepi Kurma Ayam (Simple & Sedap, Rasa Macam Kenduri)

Resepi kurma ayam

Lauk kurma ayam memang sedap dimakan dengan nasi putih dalam keadaan yang masih panas-panas. Selain nasi putih, ayam kurma juga popular dan sinonim dengan nasi briyani. Kalau kita Google, memang ada pelbagai resepi ayam masak kurma yang telah dioleh mengikut citarasa masing-masing.  Kami telah dapatkan beberapa resepi ayam kurma yang mendapat likes dan share yang … Jom kita cuba →

3 Resepi Samosa (Goreng Rangup, Inti Sedap)

Resepi samosa

Ramai sebenarnya yang keliru antara samosa dengan karipap pusing. Ada perbezaan dari segi rupa dan pembuatan, samosa diperbuat daripada kulit popia dan mempunyai teknik lipatan yang tersendiri. Persamaan bagi kedua-dua kuih ini ialah inti yang diletakkan didalam kuih tersebut. Kali ini kami ingin kongsikan beberapa resepi samosa untuk anda. 1. Resepi Samosa Inti Daging  (Guna … Jom kita cuba →

3 Resepi Laksa Mee (Popular di Pangkor & Pantai Remis)

Resepi laksa mee

Jarang kita nak jumpa laksa mee selain dari Pangkor dan Pantai Remis. Ini kerana laksa mee cukup popular di kedua-dua tempat ini. Ada sedikit kelainan dalam resepi asal laksa mee ini. Kali ini kami akan kongsikan dengan anda semua beberapa resepi laksa mee ini. Buat sendiri sahaja dirumah. 1. Resepi Laksa Mee Bahan-bahan Laksa (boleh … Jom kita cuba →

3 Resepi Tepung Talam (Perasa Gula Merah, Ubi Kayu & Pandan)

Resepi tepung talam

Minum petang kalau dapat makan tepung talam bersama secawan kopi memang menyelerakan. Tepung talam ini mempunyai pelbagai resepi yang anda boleh cuba sendiri dirumah. Bahan-bahan yang diperlukan pun mudah untuk dicari. Disini kami kongsikan beberapa resepi tepung talam untuk anda. 1. Resepi Tepung Talam Gula Merah Sukatan cawan Bahan-bahan Lapisan bawah 5 cawan air 1 … Jom kita cuba →

3 Resepi Kuih Tahi Itik (Sedap, Popular Di Kelantan & Terengganu)

Resepi kuih tahi itik

Salah satu kuih tradisional yang cukup popular di Kelantan ialah kuih tahi itik. Sebut nama sahaja ramai yang tak kenal, tapi bila dah lihat rupa kuih tersebut pasti pernah melihatnya. Jom kali ini kami ingin kongsikan beberapa resepi kuih tahi itik ini. 1. Resepi Kuih Tahi Itik Kelantan Bahan-bahan 10 biji putih telur 500 ml … Jom kita cuba →

3 Resepi Kunafa / Kanafeh (Dessert Sedap dari Timur Tengah)

Resepi kunafa

Kunafa (yang juga dipanggail kanafeh atau knafeh) merupakan dessert yang berasal dari negara Timur Tengah ini mula mendapat perhatian penduduk negara kita. Macam baklava, tapi bukan. Rasa manis kunafa ini memikat hati para penggemarnya. Jom kami ingin kongsikan beberapa resepi kunafa untuk anda cuba dirumah nanti. 1. Resepi Kunafa Cheese Bahan-bahan 500gm doh kunafa Keju … Jom kita cuba →

3 Resepi Keropok Lekor Terengganu (Cara Buat Kopok Crispy)

Resepi keropok lekor

Siapa sahaja yang tidak suka dengan keropok lekor. Makan pula bersama secawan kopi panas cukup bangkitkan selera. Keropok lekor boleh dimakan begitu sahaja atau disira dengan sambal. Apakata anda cuba resepi keropok lekor yang kami nak kongsikan ini. Jom kita try! 1. Resepi Keropok Lekor Homemade (Ikan Kembung) Bahan-bahan **ikan kembung 1kg (ambil isi ikan,tidak … Jom kita cuba →

4 Resepi Chicken Popcorn (Sedap, Goreng Rangup ala KFC)

Resepi chicken popcorn

Kebiasaannya, ayam dada atau ayam isi kurang orang suka. Tetapi, kalau masak ayam butter atau chicken popcorn confirm laku keras. Bukan susah pun nak buat, ikut sahaja resepi chicken popcorn yang kami kongsikan di bawah ini. 1. Resepi Chicken Popcorn 2 Bahan Bahan-bahan Dada ayam Tepung Bestari Spicy Cara buat chicken popcorn Basuh ayam sehingga … Jom kita cuba →