4 Resepi Kari Udang (Kuah Pekat dan Terangkat)

Resepi Kari Udang

Buntu dan tiada idea untuk masak lauk tengahari, jom masak resepi kari udang. Makan pula bersama dengan nasi panas dan sambal belacan, memang tak pandang kiri kanan dah. Boleh bertambah pinggan dengan resepi ini. Jom kita try! 1. Resepi Kari Udang dan Ubi Kentang Bahan-bahan Udg stgh kilo Rempah babas udg 1(bungkus) Ubi 2biji Bwg … Lihat resipi →

4 Resepi Ikan Bawal (Masak Sos, 3 Rasa, Sweet Sour & Kari)

Resepi Ikan Bawal

Ikan bawal jika yang segar memang manis rasanya. Paling sedap jika dimasak kari tanpa santan, sangat padu dan kaw. Ditambah pula makan bersama dengan nasi panas dan sambal belacan. Jom kita try! 1. Resepi Ikan Bawal Steam Chinese Style Bahan-bahan Ikan bawal dibasuh bersih Halia potong batang mancis Batang Daun Bawang Cili Padi Bawang Putih … Lihat resipi →

8 Resepi Kuih Mudah Guna Tepung Gandum (Simple Sangat!)

Resepi Kuih Mudah Guna Tepung Gandum

Di sini kami kongsikan resepi kuih mudah guna tepung gandum sahaja untuk anda yang ingin cuba membuat kuih. Resepi yang kami kongsikan ini juga mudah untuk mendapatkan bahan-bahan yang disenaraikan. Jom kita try! 1. Resepi Bom Bijan Bahan-bahan Bahan untuk kulit Tepung pulut 1paket (500g) Tepung gandum 1cwn Secubit garam Air secukupnya Bijan Putih. Bahan … Lihat resipi →

4 Resepi Bangkit Cheese (Melting, Cair di Mulut)

Resepi Bangkit Cheese

Sekarang boleh dikatakan semua makanan akan mix dengan cheese untuk mempelbagaikan lagi resepi yang ada dan bersesuaian dengan citarasa masing-masing. Kali ini kami ingin kongsikan resepi bangkit cheese yang menjadi kuih kegemaran ketika menjelang Hari Raya. Paling menarik, biskut ini bila dimakan cair di mulut dan terasa cheese yang ada. Jom kita try! 1. Resepi … Lihat resipi →

4 Resepi Egg Drop Soup (Mudah & Simple, Makan Bila Tak Sihat)

Resepi Egg Drop Soup

Egg drop sup ini adalah menu paling ringkas sekali. Jika badan anda tidak sihat, memang sedap dinikmati sebagai pengganti makanan lain. Resepi egg drop soup ini cukup mudah dan bahan nak buat pun mudah nak dapat. Jom kami kongsikan resepi mudah ini. 1. Resepi Egg Drop Soup Bahan-bahan Air Kuib pati ikan bilis Kicap cair … Lihat resipi →

4 Resepi Maggi Goreng Tanpa Perencah (Simple Tapi Padu)

Resepi Maggi Goreng Tanpa Perencah

Kalau pergi kedai mamak, confirm anda akan pesan Maggi goreng kan? Maggi goreng mamak ini memang berlainan rasanya dengan kedai lain, sampai boleh jadi ketagih. Perencah Maggi sebenarnya tak berapa baik untk anak-anak, jadi resepi ini memang sesuai untuk anda yang mempunyai anak peminat Maggi. Kali ini kami kongsikan resepi Maggi goreng tanpa perencah confirm sihat … Lihat resipi →

5 Resepi Udang Masak Merah (Ada Rasa Manis & Pedas)

Resepi Udang Masak Merah

Kebiasaanya udang memang sesuai dimasak dengan pelbagai jenis lauk. Selain udang buttermilk dan udang goreng kunyit, resepi udang masak merah juga sentiasa menjadi rujukan untuk hidangan kegemaran sekeluarga. Jom kita try! 1. Resepi Udang Masak Merah Madu 500g udang (saiz sederhana) 1 biji bawang besar (dipotong bulat) 1 sb kismis 2 sb madu 1 sb … Lihat resipi →

3 Resepi Ayam Masak Sos Tiram Simple Ala Cina (Letak Halia)

Resepi ayam masak sos tiram

Bila tengok dalam peti ais ada lagi bahan ayam yang tak terusik. Takut dibiarkan lama dalam freezer tu jadi membazir. Tekak pula tiba-tiba nak makan resepi yang rasa basah dan masin-masin ala-ala Cina atau Chinese style. Ha, apa kata cuba ikut resepi ayam masak sos tiram ini. Jom kita try! 1. Resepi Ayam Masak Sos … Lihat resipi →

4 Resepi Eclair (Biskut & Kek Dari Perancis)

Resepi Eclairs

Biskut eclairs yang berasal dari Perancis ini merupakan resepi berasaskan pastri doh yang diisi dengan krim dan di atasnya mempunyai pelbagai topping yang menarik. Selalunya resepi eclair mempunyai toppings coklat yang cukup sedap. Izinkan kami berkongsi resepi ini. 1. Resepi Eclair Bahan-bahan Puff eclair  300 ml air 160g butter 2 sb gula 1 sdt esen … Lihat resipi →

4 Resepi Meatball IKEA Simple (Bebola Daging Ala Swedish)

Resepi Meatball IKEA

IKEA merupakan tempat atau gudang yang menjual pelbagai perabot, tapi apa yang paling menarik jika datang ke IKEA anda wajib singgah di kafe IKEA. Mereka menyajikan pelbagai makanan yang menarik untuk anda. Salah satu menu popular ialah meatball serta kuahnya yang cukup pekat. Kali ini kami kongsikan resepi meatball IKEA untuk ada, mudah sahaja cara … Lihat resipi →

4 Resepi Chicken Chop Simple (Mudah, Sedap & Rangup)

Resepi Chicken Chop

Bila dah jemu dengan nasi, apakata anda cuba resepi chicken chop pula. Makan pula bersama kentang goreng dan coleslaw cukup menaikkan selera. Paling penting dalam resepi ini ialah sos. Maka, sos blackpepper adalah pilihan kami yang menjadi king dalam menu ini. Jom kita cuba. 1. Resepi Chicken Chop Sos Prego Chicken Mushroom Bahan-bahan Ayam Perap … Lihat resipi →

4 Resepi Egg Tart Portugis (Mudah Nak Buat & Jimat)

Resepi Egg Tart

Ramai yang gemarkan Portugis egg tart, ini kerana apabila makan kulitnya  mudah rapuh dan bau pastri ini saja sudah memikat hati. Harga satu biji egg tart ini boleh tahan juga di kedai, jom kami kongsikan resepi egg tart yang anda boleh cuba di rumah. Jimat dan puas hati. Jom kita try! 1. Resepi Egg Tart … Lihat resipi →