4 Resepi Ikan Sardin Masak Lemak Cili Api (Sedap & Simple)

Resepi Ikan Sardin Masak Lemak Cili Api

Selalu kita dengar sambal ikan sardin kan? Kali ini kami ingin berkongsikan menu dari ikan sardin iaitu resepi ikan sardin masak lemak cili api. Menu ini sebenarnya cukup menyelerakan, lagi-lagi jika di makan bersama sambal belacan. Jom kita try! 1. Resepi Ikan Sardin Masak Lemak Cili Padi Bahan-bahan Bahan kisar Bawang merah sebiji Bawang putih … Lihat resipi →

4 Resepi Kuih Keria Gula Melaka (Rangup dan Lembut)

Resepi Kuih Keria Gula Melaka

Singgah di Melaka tidak sah jika tidak membeli kuih keria gula melaka viral. Nak datang sana memang kena beratur panjang, mana tidaknya keenakan kuih keria ini rangup di luar dan lembut di dalam menjadi tarikan pelancong. Kali ini kami kongsikan resepi kuih keria gula melaka untuk anda cuba sendiri dirumah. Jom kita try! 1. Resepi … Lihat resipi →

4 Resepi Sotong Masak Thai (Masam, Manis & Pedas)

Resepi Sotong Masak Thai

Kali ini kami ingin kongsikan resepi sotong masak thai yang cukup menyelerakan ini, Nampak macam simple kan resepi ini, tapi bila dah makan memang boleh bertambnah nasi. Rasa masam, manis dan pedas itu yang membuatkan resepi ini pernah menjadi viral. Jom baca resepi ini. 1. Resepi Sotong Masak Thai Sos Bahan-bahan Cili padi 12 biji … Lihat resipi →

4 Resepi Mee Jawa Sarawak (Menu Popular Dari Sarawak)

Resepi Mee Jawa Sarawak

Jika anda datang ke Sarawak wajib untuk mencuba mee jawa sarawak ini, menu ini cukup popular disana. Mee jawa sarawak ini juga dikatakan hampir sama dengan hidangan di Semenanjung iaitu mee rebus, cuma di Sarawak mereka akan makan bersama satay sebagai hidangan sampingan. Jom kali ini kami kongsikan dengan anda resepi mee jawa sarawak. Jom … Lihat resipi →

4 Resepi Zebra Cake (Cara Buat Kek Guna Sukatan Cawan)

Resepi Zebra Cake

Masih buntu mencari idea untuk membaking? Apakata anda cuba resepi kek zebra yang sangat cantik hasilnya. Kek zebra adalah kek yang selalu mak-mak kita buat, bukan lah seperti kek moden yang menggunakan cheese. Malahan kek ini juga sangat mudah untuk buat. Rugi tak cuba. Jom kita try! 1. Resepi Kek Zebra/Belang Coklat Badam Bahan-bahan 230 … Lihat resipi →

4 Resepi Keropok Lekor Cheese (Resipi Viral Yang Mudah)

Resepi Keropok Lekor Cheese

Semua makanan yang kita lihat sekarang, memang tak lari dengan cheese sebagai penambah perasa. Seperti yang resepi kami akan kongsikan ini resepi keropok lekor cheeese, dengar pun menarik kan? Orang sekarang memang sangat kreatif dalam mengolah makanan. Jom kita try! 1. Resepi Lekor Cheese Mudah Bahan-bahan Keropok lekor Cheese Minyak masak Cara buat Lekor Cheese … Lihat resipi →

8 Resepi Sizzling Yee Mee Simple (Sedap & Mudah Nak Buat)

Resepi Sizzl;ing Yee Mee

Jika singgah makan di food court shopping mall, antara menu yang popular ialah sizzling yee mee. Singgah sahaja di depan kedai boleh bau keharuman kuah sizzling tersebut. Apa yang menarik, yee mee akan dibuat di depan kita sendiri. Jom kami kongsikan resepi sizzling yee mee untuk anda, mana tahu boleh buat sumber income! Jom kita … Lihat resipi →

4 Resepi Telur Pindang Simple (Mudah & Ringkas, Style Johor)

Resepi Telur Pindang

Telur pindang sebenarnya merupakan makanan tradisi kaum Cina yang direbus dengan herba tertentu sehingga telur bertukar warna dan mengeluarkan bau herba. Bagi kaum Melayu pula, telur pindang merupakan menu wajib yang ada di kenduri kahwin terutamanya di Johor. Kali ini kami kongsikan dengan anda resepi telur pindang jika anda ingin mencuba sendiri di rumah. Jom … Lihat resipi →

4 Resepi Carrot Cake Moist (Simple, Guna Sukatan Cawan)

Resepi Carrot Cake

Jika anda merupakan penggemar kek, resepi carrot cake merupakan kek yang mudah nak buat. Nampak eksklusif tapi bahan-bahan yang digunakan amat mudah nak cari. Jom kami kongsikan resepi kek ini. 1. Resepi Moist Carrot Cake Bahan-bahan 1/2 cawan butter 1/4 cawan vegetable oil 1 cawan gula perang 2 biji telur 3/4 cawan tepung kek 1 … Lihat resipi →

4 Resepi Kuih Lapis (Nak Mudah Guna Sukatan Cawan)

Resepi Kuih Lapis

Sekarang  ini kuih lapis jarang dah kan kita nampak jual di kedai? Mungkin sebab cara membuatnya agak sedikit renyah. Tapi jangan risau kami akan tolong hilangkan craving anda. Resepi kuih lapis ini kamis sediakan untuk anda. Jom kita try! 1.Resepi Kuih Lapis Bahan-bahan 2 cwn tepung beras 1/2 cwn tepung ubi 1/2 cwn tepung gandum … Lihat resipi →

4 Resepi Ayam Goreng Mamak Simple (Rangup Bila Makan)

Resepi Ayam Goreng Mamak

Siapa sahaja yang tidak suka dengan ayam goreng, nak-nak lagi dapat makan yang baru siap digoreng memang terangkat habis. Kali ini kami ingin kongsikan resepi ayam goreng mamak yang rangup dan berempah. Tak sah kalau datang kedai mamak tak order ayam goreng. Rugi! Jom baca resepi ini. 1. Resepi Ayam Goreng Mamak Style Bahan-bahan 1 … Lihat resipi →

4 Resepi Sup Gearbox Sedap (Power, Kuah Pekat & Padu)

Resepi Sup Gearbox

Selalunya jika mempunyai lebihan tulang lembu, pasti anda akan buat sup gearbox. Resepi sup gearbox ini tidak susah pun, bahan-bahan pun mudah nak dapat. Paling nikmat ialah jika dihirup panas-panas dan sedikit sambal kicap, confirm terangkat! Jom baca resepi ini. 1. Resepi Sup Gearbox Kambing Bahan-bahan Cili padi Bawang putih/besar Halia mesti banyak 3 beradik … Lihat resipi →