4 Resepi Cucur Sayur (Rangup dan Simple)

Resepi Cucur Sayur

Jika sebelum ini kami ada kongsikan dengan  anda resepi Cucur Bawang dan Cucur Manis, kali ini kami resepi cucur sayur yang mudah kami sediakan untuk anda cuba dirumah. Kaedah dan bahan yang sama cuma da penambahan sayur sahaja didalam menu ini. Jom baca!! 1. Resepi Cucur Sayur/Bakwan Versi Diet Bahan-bahan 2 biji telur 2 sudu besar … Lihat resipi →

4 Resepi Bubur Gandum (Sesuai Untuk Minum Petang)

Resepi Bubur Gandum

Anda dah bosan dengan menu minum petang yang sama sahaja? Apakata anda cuba resepi bubur gandum ini untuk menu minum petang anda. Bukan anda sahaja yang akan suka, malah anak-anak pasti suka. Bubur gandum ini mempunyai pelbagai versi yang anda boleh cuba dirumah. Jom kami kongsikan resepi ini untuk anda. 1. Resepi  Bubur Gandum Bahan-bahan … Lihat resipi →

4 Resepi Bengkang (Pelbagai Versi Yang Cukup Mudah)

Resepi Bengkang

Anda mencari resepi kuih bengkang yang moist bila dimakan? Bengkang atau juga dikenali sebagai kuih bingka ini sedap bila dimakan sewaktu minum petang. Pelbagai jenis kuih bengkang yang ingin kami kongsikan dengan anda. 1. Resepi Bengkang Roti Bahan-bahan Roti putih 5keping 3 cawan susu segar Suku cawan gula putih (kalau suka manis letak 1/2 cawan) … Lihat resipi →

4 Resepi Cucur Bawang (Cekodok Rangup, Cara Buat Jemput Simple)

Resepi Cucur Bawang

Pelbagai jenis resepi yang cucur ada, antaranya cucur manis, cucur ikan bilis dan cucur jagung. Pembuatan cucur ini juga ada teknik yang betul, barulah dapat cucur yang bila dimakan, lembut di dalam dan rangup di luar. Kali ini kami kongsikan resepi cucur bawang yang sedap untuk anda. Jom baca sampai habis. 1. Resepi Cucur Bawang … Lihat resipi →

4 Resepi Donut Big Apple (Confirm Gebu dan Pelbagai Topping)

Resepi Donut Big Apple

Siapa sahaja yang tidak gemar dengan donut dari Big Apple, terkenal dengan kelembutan serta pelbagai variasi topping yang ada. Anda mencari resepi donut big apple? Jom kami kongsikan dengan ada. Selepas ini tak perlu lagi nak beratur untuk beli donut jenama Big Apple ini. Jom baca sampai habis. 1. Resepi Donut Ala-Ala Big Apple Bahan-bahan … Lihat resipi →

4 Resepi Apam Nasi (Guna Sukatan Cawan, Pasti Gebu)

Resepi apam nasi

Apam nasi merupakan antara kuih yang menjadi kegemaran untuk sarapan atau minum petang. Sebenarnya, resepi apam nasi ini senang sahaja. Boleh guna sukatan cawan dan uniknya, resepi apam nasi ini juga menggunakan eno. Jom kita tengok. 1. Resepi Apam Nasi Lembut Bahan-bahan 1 cawan nasi 1 cawan gula 1 1/2 cawan air 2 cawan tepung … Lihat resipi →

4 Resepi Buko Pandan Original (Cara Buat Yang Simple)

Resepi buko pandan

Baru-baru ini, pencuci mulut dari Filipina ini memang agak terkenal. Rasanya yang berlemak manis dan dinikmati sejuk-sejuk memang digemari rakyat Malaysia terutama rakyat negeri Sabah. Selain ambuyat Sabah yang popular, jom tengok resepi buko pandan yang kami kongsikan ini. Boleh anda cuba buat sendiri nanti. Jom kita try! 1. Resepi Buko Pandan Bahan-bahan Agar-agar Pewarna … Lihat resipi →

4 Resepi Roti Gardenia (Menggunakan Lebihan Roti Potong)

Resepi roti gardenia

Roti putih biasanya memang cepat expired. Kadang-kadang dah tak tahu nak makan dengan apa roti ni. Jemu juga jika selalu makan dengan telur atau peanut butter kan. Jom cuba pelbagai resepi roti Gardenia yang kami kongsikan ini, selepas ini mesti tak sempat nak expired pun roti, mesti laku. Resepi-resepi ini juga senang sahaja nak buat. Jom tengok. 1. Resepi Roti Gardenia … Lihat resipi →

4 Resepi Panna Cotta (Dessert Dari Italy, Confirm Tak Cukup Satu)

Resepi Panna Cotta

Mungkin masih ramai lagi yang tidak mengenali dessert yang bernama panna cotta ini. Dessert ini dikatakan berasal dari Italy dan telah menjadi salah satu favourite dessert disini. Jangan risau kali ini kami akan berkongsikan dengan anda resepi panna cotta yang cukup mudah ini. Jom baca sampai habis. 1. Resepi Panna Cotta Sirap Rose Bahan-bahan 2 … Lihat resipi →

3 Resepi Kuih Penyaram (Teknik yang Betul, Cantik Kejadiannya)

Resepi Kuih Penyaram

Anda mencari idea untuk kudapan minum petang? Apa kata anda cuba resepi kuih penyaram ini atau dikenali juga sebagai cucur jawa. Untuk mendapatkan kuih penyaram yang cantik ada beberapa teknik yang anda perlu tahu. Jom kami ingin kongsikan resepi ini untuk anda. 1.Resepi Kuih Penyaram Mudah Bahan-bahan 2 cup tepung gandum 2 cup tepung beras … Lihat resipi →

4 Resepi Karipap Frozen (Cara Buat Kulit Rangup & Tahan Lama)

Resepi karipap frozen

Kalau tetamu datang tiba-tiba, garu kepala juga nak hidangkan apa. Kan senang kalau ada karipap frozen. Tetamu datang, goreng sekejap dan boleh dihidangkan. Resepi karipap frozen pun tak susah. Tengok sahaja beberapa resepi yang kami kongsikan ini dan anda boleh sudah buat stok di rumah. Jom kita try!. 1. Resepi Karipap Frozen Rangup Bahan-bahan 1kg … Lihat resipi →

4 Resepi Pengat Ubi Kayu (Sedap Berlemak Manis)

Resepi pengat ubi kayu

Dulu-dulu, masyarakat kita menjadikan ubi kayu sebagai antara makanan ruji sebab senang, murah dan jimat. Makan dengan kelapa parut dan ikan masin. Sekarang dah jarang begitu, ubi kayu hanyalah makanan sampingan untuk minum petang. Resepi pengat ubi kayu menjadi pilihan sebab sedap dan manis. Kalau nak berlemak hanya masukkan santan sahaja. Jom tengok resepi yang … Lihat resipi →