4 Resepi Sagu Gula Melaka (Sedap, Manis & Berlemak)

Resepi sagu gula Melaka

Kebelakangan ini, semakin bertambah orang yang menjual sagu gula melaka. Anda boleh jumpa di pasar malam atau gerai yang menjualnya. Tetapi kadang-kadang, masa kita nak beli tiada pula yang menjualnya. Jadi kami kongsikan resepi sagu gula melaka untuk anda cuba buat. Jom kita tengok. 1. Resepi Sagu Gula Melaka Dengan Jagung Bahan-bahan Sagu Pewarna 1 … Jom kita cuba →

4 Resepi Quiche (Isi Ayam, Cendawan & Tuna)

Resepi quiche

Quiche merupakan antara hidangan popular dari Perancis. Gabungan ala-ala pie ini enak dimakan pada minum petang atau sarapan. Di sini kami kongsikan resepi quiche untuk anda cuba sendiri di rumah. 1. Resepi Quiche Tuna Cheezy Bahan-bahan pastri 220g tepung gandum 125g mentega sejuk (didadu) 4 sudu besar air sejuk ais 1 sudu besar gula kastor 1/4 sudu … Jom kita cuba →

4 Resepi Cucur Manis (Guna Sukatan Cawan, Confirm Jadi)

Resepi cucur manis

Anda tercari-cari resepi cucur manis yang mudah dan confirm jadi? Kadang-kadang bila buat tak jadi juga, adunan lembik, atau keras dan juga liat. Resepi yang kami kongsikan ini memang sangat mudah dan senang untuk dibuat. Jom kita tengok. 1. Resepi Cucur Manis Bahan-bahan 2 cawan tepung gandum 5 sudu makan gula 1 sudu kecil garam … Jom kita cuba →

3 Resepi Cakoi Untuk Minum Petang (Sedap, Lembut & Gebu)

Resepi cakoi

Cakoi memang enak dimakan ketika minum petang dihidangkan pula dengan secawan kopi. Boleh bangkitkan selera kan. Cakoi juga boleh dimakan bersama-sama dengan kuah kacang atau kaya. Kali ini kami ingin kongsikan beberapa resepi cakoi untuk minum petang santai-santai di beranda rumah. Untuk berniaga pun boleh juga. Jom kita try! 1. Resepi Cakoi Mudah Bahan-bahan 400gm … Jom kita cuba →

3 Resepi Cekodok Pisang (Rangup, Gebu dan Sedap)

Resepi cekodok pisang

Bayangkan duduk beranda depan rumah semasa hujan, sambil makan jemput pisang atau cekodok pisang yang terhidang sekali teh panas. Fuh! Memang lain macam rasanya. Jadi, kalau anda mahu tahu resepi cekodok pisang, izinkan kami berkongsi. 1. Resepi Cekodok Pisang Rangup Bahan-bahan Pisang (masak ranum) Tepung gandum 1 sudu kecil garam Air kosong Setengaj sudu kecil … Jom kita cuba →

3 Resepi Bubur Jagung (Rasa Lemak Manis, Cara Buat Yang Simple)

Resepi bubur jagung

Bubur jagung merupakan pencuci mulut yang paling mudah untuk dibuat. Sebut sahaja bubur jagung terus tergambar keenakan bubur jagung yang manis berlemak, paling menarik jika dimakan ketika bubur masih sejuk. Terliur kan?. Kami ingin kongsikan beberapa resepi bubur jagung untuk anda peminat jagung! Guna jagung yang betul-betul jagung boleh, guna jagung dalam tin pun boleh. … Jom kita cuba →

3 Resepi Tauhu Bergedil (Dengan Sambal Kicap Sedap)

Resepi Tauhu Bergedil

Di gerai-gerai tepi jalan, ramai betul yang jual tauhu bergedil. Kalau anda mahu cuba buat sendiri, mudah sahaja. Ikuti resepi tauhu bergedil ini. Kami juga sertakan dengan resepi sambal kicap pedas yang sedap dicicah dengan tauhu bergedil. Jom kita try! 1. Resepi Tauhu Bergedil Sedap Bahan-bahan 5-6 biji kentang  Daging kisar jenama Ramly sekeping  Tauhu … Jom kita cuba →

3 Resepi Jemput Pisang (Hasil Yang Rangup di Luar, Lembut di Dalam)

Resepi jemput pisang

Jemput pisang atau cekodok pisang antara resepi dan menu yang sangat digemari untuk minum petang atau sarapan. Semua golongan dari muda ke tua gemarkannya. Kadang-kadang jika beli di kedai atau warung, rasanya tidak dapat memenuhi citarasa kita. Terlebih tepung, atau terlebih manis, rasa yang tawar juga ada. Jadi, kami kongsikan beberapa resepi jemput pisang yang … Jom kita cuba →

3 Resepi Goreng Pisang (Rangup dan Sangat Mudah Untuk Dibuat)

Resepi goreng pisang

Goreng pisang atau pisang goreng? Mana-mana pun, yang pasti sangat enak dinikmati semasa minum petang. Di sini kami kongsikan beberapa resepi goreng pisang untuk anda. Anda boleh pilih mengikut citarasa yang diingini. 1. Resepi Goreng Pisang Tak Berminyak Resepi adalah untuk 2 sikat pisang. Bahan-bahan 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepung gandum 1 cawan … Jom kita cuba →

3 Resepi Garlic Bread (Ada Banyak Cara, Semuanya Sedap dan Mudah)

Resepi garlic bread

Minum petang sangat enak jika dihidang dengan garlic bread dan sup cendawan. Sebenarnya tak susah pun untuk buat garlic bread ini. Ada pelbagai resepi juga garlic bread ini. Di sini kami kongsikan beberapa resepi garlic bread untuk anda cuba sendiri di rumah. 1. Resepi Garlic Bread Sliders Homemade Bahan-bahan Daging hancur Serbuk Rosemary, Thyme, Paprika, … Jom kita cuba →

3 Resepi Roti Jala (Lembut, Sedap & Tahan Lama, Ikut Sukatan Cawan)

Roti jala sangat sedap dimakan untuk minum petang dan sarapan. Jika anda tengok resepi roti jala ini, sebenarnya mudah sahaja untuk membuatnya. Jika dah pandai, anda boleh membuatnya bila-bila masa jika anda inginkannya. Kami kongsikan beberapa resepi roti jala untuk anda hidangkan kepada keluarga. 1. Resepi Roti Jala Warna Warni Bahan-bahan 1kg tepung gandum 4 … Jom kita cuba →

4 Resepi Vietnam Roll (Cara Buat Sos Popia Sedap)

Bagi yang rindukan jalan-jalan di Vietnam, jom cuba resepi Vietnam Roll ini. Walaupun agak leceh dan menguji kesabaran, hasilnya memang sangat memuaskan hati. Sos pencicah juga memainkan peranan penting dalam masakan spring roll ini. Kami kongsikan beberapa jenis resepi Vietnam Roll untuk anda cuba. Terdapat juga resepi lain di sini. 1. Resepi Vietnam Roll Bahan-bahan … Jom kita cuba →