4 Resepi English Breakfast (Sarapan Pagi Ala Inggeris)

Sesekali ubah menu sarapan pagi kepada ala-ala English breakfast pun apa salahnya kan? Resepi english breakfast ini cukup mudah nak buat. Kalau anda seorang yang busy resepi ini sesuai untuk anda.

Jom kita try!

1. Resepi Portuguese Toast

Bahan-bahan

  • Roti gardenia [email protected] benggali (boleh potong ikut tebal kita nak) 2 keping (kalau gardenia nipis sikit
  • Cheesedale 2 keping
  • Susu segar
  • Gula (guna gula perang) *letak ikut manis kita suka. Saya letak dalam satu sudu besar
  • Sedikit butter dalam satu sudu
  • Bahan boleh adjust ikut kesukaan nak manis ke cheese atau lebih

Cara buat Portuguese Toast

  1. Masukkan butter, susu, kemudian cheese, gula. Kacau.
  2. Masak atas api yg kecil hingga cair dan pekat. (Jangan terlalu pekat)
  3. Tutup api. Sapu atas roti tadi. Masuk dalam oven.
  4. Bakar sampai atas dia mcm brown sikit.
  5. Anggaran dalam 7-10minit. Api atas bawah 160.
  6. Adjust Ikut oven masing-masing.

Sumber: Jue Zue dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

2. Resepi Croissant Sandwich

Bahan-bahan

  • Croissant beli ready made di Tesco

Bahan egg mayo

  • 2 biji telur rebus (hancurkan)
  • Mayonis (saya guna kewpie sandwich)
  • Garam secukup rasa
  • Blackpepper secukup rasa

Bahan Tuna mayo

  • Tuna dalam tin
  • Mayonis

Cara buat Croissant Sandwich

  1. Panaskan sekejap dalam oven dalam 10min.
  2. Hasilnya, croissant yang sangat buttery dan flaky dia macam crunchy crunhy lembut bila gigit. Sedap.

Tips: belah tengah and sapu mentega before bakar croissant untuk bau yang lebih wangi.

Sumber: Nana Nabila

 

3. Resepi Hash Brown

Bahan-bahan

  • Kentang
  • Bawang holland
  • Garam
  • Black pepper
  • Garlic powder
  • Tepung gandum
  • Shredded cheese

Cara buat Hash Brown

  1. 1. Kentang parut letak dalam air sejuk perah dalam kain masak sekejap agak layu masuk dalam bekas.
  2.  Bawang holand cincang.
  3.  Garam. Ground course black pepper. Garlic powder. Shreded cheese. Tepung gandum sikit.
  4.  Gaul dengan kentang parut tadi.
  5. Bentukkan ikut suka.
  6. Goreng.
  7. Boleh frozen juga.

Sumber: Raden Pateh dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

4. Resepi English Muffin (McD Muffin)

Bahan-bahan

  • 3 cups tepung gandum
  • 1 cup air hangat
  • 1tsp garam
  • 1 tsp gula
  • 3tbs minyak makan
  • 1 tbs yeast
  • Tepung semolina untuk di salutkan adunan saja

Cara buat English Muffin (McD Muffin)

  1. Campur bahan diatas untuk buat adunan roti.
  2. Perapkan 1 jam.
  3. Giling rata adunan 1.5cm.
  4. Gunakan cetakan bulat agar cantik dan sama size.
  5. Salutkan dengan tepung semolina.
  6. Tutup dengan tuala selama 15min untuk kembang.
  7. Panaskan oven 220*C.
  8. Setelah itu, panaskan non-stick pan dan bakar selama 3min atas bawah.
  9. Letak di baking tray dan bakar di oven selama 6min supaya dalamnya masak.
  10. Selamat mencuba.
  11. Sumber: Ummi Ellvie  dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

Akhir Kata

Tukar selera pun tak salah kan, tapi sarapan pagi Malaysia tetap di hati.

Jom cuba pula idea sarapan cucur manis yang mudah ini.

Selamat mencuba!

Leave a Comment