4 Resepi Mee Kuah Tulang (Sedap & Daging Empuk)

Resepi Mee Kuah Tulang

Sesekali menu makan tengahari kita gantikan dengn mee pun apa salahnya, boleh kenyang sampai ke malam. Jika sebelum ini kami kongsikan resepi mee rebus, jom kami nak kongsikan dengan anda mee kuah tulang. Resepi ini  “watak utama” hidangan semestinya daging dan tulang lembu yang dimasak empuk. Jom baca. 1. Resepi Mee Kuah Tulang Warisan Ayahanda Bahan-bahan … Jom kita cuba →

7 Resepi Mee Kari Sedap (Nyonya dan Chinese Style)

Resepi Mee Kari Sedap

Mee kari adalah salah satu juadah yang cukup popular yang dihidangkan apabila tetamu datang, mungkin kerana cara nak masak yang cukup mudah dan juga boleh kenyang sampai ke malam. Jom kami kongsi resepi mee kari yang sedap untuk anda. Jom kita try! 1. Resepi Mee Kari Bahan-bahan 1 mangkuk udang direbus. Asingkan isi dan kulit. … Jom kita cuba →

4 Resepi Mee Wantan (Sup Chinese Style & Kicap)

Resepi Mee Wantan

Bukan senang nak mencari mee wantan yang halal dan sesuai dengan selera orang “kita”. Seperti yang anda tahu, selain dumpling, mee wantan adalah salah satu Chinese food di Malaysia, dan telah menjadi makanan kegemaran orang Melayu kerana halal. Tetapi anda jangan risau pada kali ini kami akan kongsikan dengan anda resepi mee wantan yang anda … Jom kita cuba →

4 Resepi Maggi Goreng (Simple & Sedap, Macam Kedai Mamak)

Resepi Maggi Goreng

Siapa sahaja yang tidak suka dengan maggi, makanan segera yang paling mudah nak buat jika kita lapar di tengah malam atau tiba-tiba lapar. Kalau di kedai mamak maggi goreng merupakan menu popular yang dipesan oleh kita semua kan? Kali ini kami akan kongsikan dengan anda resepi maggi goreng untuk dicuba di rumah. Jom baca sampai … Jom kita cuba →

4 Resepi Laksa Lemak Kelantan (Hanya Di Kelantan Sahaja)

Resepi Laksa Lemak Kelantan

Anda dah biasa dengar laksa Sarawak dan laksa Johor kan, kali ini kami kongsikan dengan resepi special berasal dari Kelantan iaitu resepi Laksa Lemak Kelantan. Apa yang membezakan resepi ini dari lain ialah kuah lemak putih yang digunakan didalam hidangan ini. Jom kita try! 1. Resepi Laksa Kelantan Bahan-bahan Laksa Kelantan 1 kg Bahan kuah … Jom kita cuba →

3 Resepi Laksa Mee (Popular di Pangkor & Pantai Remis)

Resepi laksa mee

Jarang kita nak jumpa laksa mee selain dari Pangkor dan Pantai Remis. Ini kerana laksa mee cukup popular di kedua-dua tempat ini. Ada sedikit kelainan dalam resepi asal laksa mee ini. Kali ini kami akan kongsikan dengan anda semua beberapa resepi laksa mee ini. Buat sendiri sahaja dirumah. 1. Resepi Laksa Mee Bahan-bahan Laksa (boleh … Jom kita cuba →

3 Resepi Mee Kungfu (Simple Nak Buat & Rasa Pun Sedap)

Resepi mee kungfu

Asyik makan mee goreng biasa, mee goreng mamak dan mee goreng basah sahaja. Apa kata buat kelainan dengan mencuba resepi resepi mee kungfu ini pula. Dimasak dengan Chinese style, rasanya persis masakan Cina. Jom kita try! 1. Resepi Mee Kungfu Makcik Style Bahan-bahan Bahan untuk kuah 7 ulas bawang putih diketuk 1sb sos tiram 1sb sos … Jom kita cuba →

3 Resepi Laksam Pantai Timur (Kelantan & Terengganu, Sukatan Cawan)

Resepi laksam

Bagi yang tak biasa, mungkin anda akan ingat, laksa itu sama dengan laksam. Sebenarnya, dua-dua makanan ini adalah berbeza sama sekali. Laksam adalah makanan yang sangat unik dari Pantai Timur iaitu Kelantan dan Terengganu. Hari ini, kami akan berkongsi resepi laksam yang sedap. Jom kita try! 1. Resepi Laksam Kak Wan Bahan untuk isi laksam … Jom kita cuba →

3 Resepi Mee Goreng Mamak (Cara Buat / Masak Simple & Sedap)

Resepi mee goreng mamak

Resepi mee goreng mamak ini cukup simple. Cara buat dan masak mi goreng mamak ini cukup mudah dan sedap. Kalau kena bahan-bahan dan adunannya, rasa macam makan di Penang pula. Jom kita try! 1. Resepi Mee Goreng Mamak Simple Mee goreng mamak mempunyai peminat yang tersendiri terutam sekali di Pulau Pinang atau Penang. Bagi yang … Jom kita cuba →

3 Resepi Mee Goreng Basah (Simple & Sedap, Rasa Seperti di Kedai)

Resepi mee goreng basah

Sudah bosan dengan resepi mee goreng biasa? Apa kata kita cuba resepi advance sikit iaitu resepi mee goreng basah. Cara yang lebih kurang sama namun lebih umph jika inginkan citarasa yang sedikit berbeza. Jom kita try! 1) Resepi Mee Goreng Basah Bahan-bahan 1 paket fish cake dipotong nipis 1 paket fish ball dipotong nipis 3 … Jom kita cuba →

3 Resepi Mee Goreng (Simple, Main Campak-Campak Pun Sedap)

Resepi mee goreng sedap

Selain bihun goreng, antara makanan yang tidak terlalu berat ialah mi goreng. Kami kongsikan beberapa resepi mee goreng yang boleh dimasak untuk seisi keluarga. 1. Resepi Mee Goreng Mamak Bahan-bahan Mee kuning 450g Lada kering Bawang Merah Bawang putih (blend) Sayur Sawi/Taugeh Fish cake/Fish ball Sotong/Udang Dua biji telur Kicap Seafood sos adabi Sos Cili … Jom kita cuba →

3 Resepi Mee Rebus (Pelbagai Versi, Puas Hati Masak Sendiri)

Resepi mee rebus

Pergi ke mana-mana sahaja negeri serata Malaysia, pasti akan berjumpa pelbagai versi Mee Rebus. Kami ingin berkongsi dengan anda beberapa resepi Mee Rebus yang boleh anda cuba sendiri di rumah. 1. Resepi Mee Rebus Mak Ini rahsia turun-temurun dari mak sendiri. Bahan-bahan Bahan A (di blend semua) 1 genggam cili kering direbus 5 biji bawang … Jom kita cuba →