4 Resepi Puding Buah (Rasa Manis dan Sejuk)

Resepi Puding Buah

Anda tercari-cari idea resepi yang mudah untuk dijadikan sebagai punca pendapatan? Kalau tidak pun, hanya sekadar buat pencuci mulut sendiri pun boleh juga. Jom cuba resepi puding buah ini, cukup mudah nak buat dan pasti memikat hati sesiapa sahaja yang melihatnya. Jom kita try! 1. Resepi Puding Buah-buahan Bersos Kastard Bahan-bahan Puding Masak sepeket serbuk … Jom kita cuba →

4 Resepi Fruit Cocktail (Lagi Sedap Kalau Ada Buah Segar)

Resepi Fruit Cocktail

Waktu panas memang sedap bila dapat minum fruit cocktail, boleh sejuk tekak kan? Resepi fruit cocktail sungguh mudah nak buat, tidak menggunakan bahan yang banyak. Tekak anda pun dah kering kan? Jom baca resepi ini. 1. Resepi Filipino Fruit Cocktail Bahan-bahan Whipping cream Mix fruit cocktail Susu pekat Cara buat Filipino Fruit Cocktail Sediakan bekas, … Jom kita cuba →

4 Resepi Fruit Tart (Penuh dengan Buah-buahan Segar)

Resepi Fruit Tart

Jika sebelum ini kami ada kongsikan  Resepi Cheese Tart, kali ini resepi yang sama cuma topping sahaja yang berbeza. Resepi fruit tart yang menggunakan pelbagai buah-buahan segar sebagai topping. Bagi shell tart pula, anda boleh membeli terus dari kedai ataupun buat sendiri. Jom kita try!   1. Resepi Tart Buah-buahan Bahan-bahan Shell tart – boleh … Jom kita cuba →

4 Resepi Acar Limau (Masam, Manis dan Pedas)

Resepi Acar Limau

Anda mencari resepi acar limau? Jangan risau kali ini kami akan kongsikan dengan anda resepi acar limau yang anda boleh buat sendiri dirumah. Ye lah sekarang ini agak susah untuk kita mencari orang yang menjual acar limau, kalau yang ada pun tidak kena dengan selera kita. Jom baca! 1. Resepi Acar Limau Kasturi Bahan-bahan Limau … Jom kita cuba →

3 Resepi Cekodok Pisang (Rangup, Gebu dan Sedap)

Resepi cekodok pisang

Bayangkan duduk beranda depan rumah semasa hujan, sambil makan jemput pisang atau cekodok pisang yang terhidang sekali teh panas. Fuh! Memang lain macam rasanya. Jadi, kalau anda mahu tahu resepi cekodok pisang, izinkan kami berkongsi. 1. Resepi Cekodok Pisang Rangup Bahan-bahan Pisang (masak ranum) Tepung gandum 1 sudu kecil garam Air kosong Setengaj sudu kecil … Jom kita cuba →

4 Resepi Kerabu Mangga (Sangat Senang Dibuat, Ratah Pun Sedap)

Resepi kerabu mangga

Kerabu mangga, antara juadah terkenal dari negara Thailand. Kalau nak dapat kerabu mangga yang sedap, boleh ke negeri Kelantan juga kerana rasanya seakan sama. Tetapi kalau tidak boleh ke sana, jom kita buat sendiri. Kami kongsikan resepi kerabu mangga untuk anda cuba sendiri. Senang sahaja resepi ini. 1. Resepi Kerabu Mangga Pedas Bahan-bahan 1 biji … Jom kita cuba →

4 Resepi Cempedak Goreng (Cara Buat Cucur & Tepung Rangup)

Resepi cempedak goreng

Musim cempedak ini, sedap juga kalau makan cempedak goreng. Buat sendiri lagi jimat, jom cuba resepi cempedak goreng yang mudah-mudah belaka ini. Jom kita try! 1. Resepi Cempedak Goreng Tanpa Biji Bahan-bahan Isi cempedak 1 cawan tepung beras 2 sudu tepung jagung 1 biji telur Pewarna kuning/ serbuk kunyit 2-3 sudu air kapur 1/2 sk … Jom kita cuba →

3 Resepi Jeruk Mangga (Dapat Hasil Yang Rangup dan Cukup Rasa)

Resepi jeruk mangga muda

Jika ada pokok mangga di rumah, sekali masak mesti mengeluarkan buah yang banyak. Kadang-kadang tak larat nak makan. Jadi kita boleh buat jeruk mangga pula, boleh juga dijual dan disimpan dengan lebih lama. Di sini kami kongsikan resepi jeruk mangga untuk anda. Selamat mencuba! 1. Resepi Jeruk Mangga Asam Boi Krup Krap Bahan-bahan 2 biji … Jom kita cuba →