4 Resepi Honey Butter Cornflakes (Mudah Nak Buat dan Rangup)

Resepi Honey Butter Cornflakes

Bila tiba Hari Raya, antara biskut raya yang wajib buat ialah honey butter cornflakes. Bila ada atas meja confirm habis dalam waktu yang cepat. Kali ini kami ingin kongsikan resepi honey butter cornflakes yang mudah untuk anda cuba dirumah. Jom baca. 1. Resepi Cornflakes Madu Bahan-bahan 800gram cornflakes 1 ketul butter cup 1 cawan madu … Jom kita cuba →

4 Resepi Biskut Badam (Confirm Rangup, Guna Sukatan Cawan)

Resepi biskut badam

Antara resepi biskut badam yang terkenal ialah biskut badam rangup dan biskut badam coklat. Kami ada kongsikan kedua-duanya. Biskut badam juga antara kuih raya yang memang popular. Kalau dapat yang homemade, mesti laku punya. Jom tengok resepi yang kami kongsikan ini. 1. Resepi Biskut Badam Coklat Bahan-bahan 2 cawan badam cincang 2 cawan kepingan milk … Jom kita cuba →

4 Resepi Biskut Aiskrim (Sangat Mudah, Ikut Sukatan Cawan)

Resepi biskut aiskrim

Selain biskut coklat chip, biskut aiskrim juga menjadi kegemaran kanak-kanak di musim Raya. Rasanya yang memang manis berlemak memang sangat sedap dimakan. Resepi biskut aiskrim ini juga tidak susah pun, anda boleh buat sendiri di rumah bersama anak-anak. Kalau buat sendiri, boleh makan banyak kan. Jom tengok resepi yang kami bakal kongsikan. 1. Resepi Biskut … Jom kita cuba →

Resepi Cheese Tart (Gebu dan Moist Bila Dimakan)

Resepi Cheese Tart

Siapa sahaja yang tidak gemar dengan cheese tart. Pelbagai resepi cheese tart yang telah diolah sesuai dengan citarasa masing-masing. Kuih ini juga popular jika dijadikan sebagai hidangan potluck kerana mudah untuk dimakan. Izinkan kami berkongsi dengan resepi ini. 1. Resepi Cheese Tart Cikgu Liza Bahan-bahan Shell Crust(45 biji shell acuan 5.5cm) *3 1/4 cup tepung … Jom kita cuba →

4 Resepi Karipap Mini (Inti Serunding, Rangup & Tahan Lama)

Resepi karipap mini

Karipap yang biasa kita beli ketika sarapan pagi itu kebiasaannya berintikan kentang atau sardin. Sebaliknya, karipap mini pula berintikan serunding daging atau ikan. Teksturnya juga tampak lebih keras dan rangup. Dulu-dulu, karipap mini mudah ditemukan ketika Hari Raya. Jadi, kalau anda teringin merasa dan mencari resepi karipap mini yang rangup, boleh ikuti perkongsian di bawah … Jom kita cuba →

3 Resepi Popia Simpul Kasih (Serunding Ikan, Bilis & Sambal)

Resepi popia simpul kasih

Waktu Hari Raya popia simpul kasih ini cukup popular dan wajib dihidangkan untuk tetamu. Saiz yang kecik ini cukup mudah untuk tetamu makan sambil berbual. Sebenarnya mudah sahaja untuk buat resepi popia simpul kasih ini jika anda tahu teknik simpul yang betul. Jom baca  beberapa resepi popia simpul kasih yang kami kongsikan untuk anda. 1. … Jom kita cuba →

4 Resepi Jejari Oat (Biskut Viral Mudah Dibuat, Lembut & Rangup)

Resepi jejari oat

Antara kuih raya kegemaran orang Malaysia ialah jejari oat. Kuih ini kalau waktu bukan Raya pun, memang laku. Buat sendiri sahaja lagi senang, di sini kami kongsikan resepi jejari oat untuk anda. Jom kita tengok. 1. Resepi Jejari Oat Bahan-bahan A 1 cawan butter/marjerin 2 1/2 cawan tepung gandum 2 cawan oat (kisar halus) 3/4 cawan … Jom kita cuba →

3 Resepi Agar Agar Kering Tradisional (Warna Warni & Kurang Manis)

Resepi agar agar kering

Jika dahulu bila tiba Hari Raya sahaja agar agar kering adalah kuih yang wajib ada terhidang diatas meja. Kanak-kanak yang datang pasti teruja melihat agar agar kering yang berwarna-warni itu. Zaman ini jarang dah jarang lihat agar agar kering ini, tak ramai dah yang buat mungkin kerana pembuatan yang agak leceh sedikit. Kami ingin kongsikan … Jom kita cuba →

4 Resepi Biskut Sarang Semut (Guna Sukatan Cawan Pun Boleh)

Resepi kuih sarang semut

Antara kegemaran ramai semasa raya ialah biskut sarang semut dan juga Almond London. Biskut yang manis berlemak ini kalau makan satu pasti tak cukup. Senang sahaja rupanya cara nak buat biskut ini. Di sini kami kongsikan beberapa biskut sarang semut yang anda boleh cuba nanti. Nak makan bukan untuk Raya pun apa salahnya. 1. Resepi … Jom kita cuba →

3 Resepi Almond London (Rangup dan Sedap)

Resepi Almond London

Bila tiba hari raya, bukan juadah hari raya sahaja yang wajib ada terhidang. Kuih raya seperti biskut Nestum dan Almond London juga adalah salah satu menu wajib  yang perlu ada. Sebut sahaja kuih Almond London semua peringkat usia kenal akan kuih ini. Jom kami kongsi beberapa resepi Almond London yang wajib anda cuba. 1. Resepi Almond … Jom kita cuba →

4 Resepi Rempeyek Kacang Tanah (Cara Buat Sukatan Cawan)

Resepi rempeyek

Rempeyek yang sedap mestilah nipis dan rangup. Selain dari kerepek dan keropok, rempeyek juga merupakan antara hidangan yang popular ketika minum petang, atau sekadar snek semasa menonton tv. Di sini kami kongsikan resepi rempeyek untuk anda. 1. Resepi Rempeyek Kacang Tanah Bahan-bahan 2 cawan tepung beras 1 biji telur gred A (suhu bilik) 1 sudu … Jom kita cuba →

3 Resepi Semperit (Pelbagai Versi dan Paling Penting Mudah)

Resepi semperit

Kuih semperit memang dijumpai ketika waktu hari raya sahaja. Tanpa kuih semperit ibarat tak lengkap juadah biskut hari raya kita. Dewasa ini pelbagai resepi kuih semperit telah diolah mengikut kesesuaian penggemar kuih ini. Jom kami kongsikan beberapa resepi kuih semperit khas untuk anda. 1. Resepi Semperit Susu Bahan semperit susu 250 gm butter 1/2 cawan … Jom kita cuba →