3 Resepi Labu Masak Lemak Simple (Sedap & Mudah Nak Buat)

Resepi Labu Masak Lemak

Buah labu bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja, ,malah cukup enak jika dibuat kuah masakan. Kali ini kami akan kongsikan dengan resepi labu masak lemak. Paling menarik jika dihidangkan bersama sambal belacan pasti membuatkan anda tak keruan. Jom kita try! 1. Resepi Lemak Putih Labu Manis Bahan-bahan ½ biji labu manis kupas kulit, buang biji … Lihat resipi →

3 Resepi Shell Out Buttermilk (Seafood Shellout Sedap & Simple)

Resepi Shell Out

Satu ketika dahulu memang popular makanan shell out ini. Iya lah nama pun unik ditambah pula makan tidak beralas kan pinggan dan dihidangkan bersama lauk seafood yang dilambakkan sahaja. Kali ini kami ingin kongsikan resepi shell out untuk anda. Jom kita try! 1. Resepi Shell Out Mudah Bahan-bahan Siang/potong — Celur Udang Sotong Lala Brokoli … Lihat resipi →

3 Resepi Ayam Penyet Simple (Sedap, Ayam Goreng Crispy)

Resepi Ayam Penyet

Anda tercari-cari resepi ayam penyet yang cukup popular sekarang ini? Nasi ayam penyet ini berasal dari Indonesia, dan telah mendapat perhatian di negara kita. Menu yang cukup ringkas ini memang menjadi pilihan hidangan di rumah. Jom kita try! 1.Resepi Ayam Penyet by Anak Dara Bahan-bahan Ayam ( telah direbus – airnya dijadikan sup) 3 sudu … Lihat resipi →

3 Resepi Dalca Sayur Sedap (Cara Buat & Masak Simple)

Resepi Dalca Sayur

Dalca sayur atau kuah dal memang enak dimakan bersama dengan nasi panas atau roti canai. Kali ini kami ingin kongsikan resepi dalca sayur untuk anda. Jom kita try! 1. Resepi Dalca Sayur Bahan-bahan Bahan kisar Bawang merah Bawang putih Halia Bahan isi Terung, ubi keledek, ubi kentang, l obak merak, tomato, cili merah besar Cara … Lihat resipi →

3 Resepi Sambal Ayam Penyet Sedap (Cara Buat Mudah)

Resepi Sambal Ayam Penyet

Tidak lengkap sesebuah hidangan ayam penyet tanpa sambal,  hal ini yang membuatkan ramai orang jatuh hati dengan menu ayam penyet. Jom kami ingin kongsikan resepi sambal ayam penyet yang mudah ini untuk anda. Jom kita try! 1. Resepi Sambal Ayam Penyet Ummph! Bahan-bahan 3 Biji bawang Besar 5 ulas bawang Putih 10bijj cili api hijau … Lihat resipi →

3 Resepi Kari Kepala Ikan (Simple & Sedap, Mamak Style)

Resepi Kari Kepala Ikan

Siapa peminat kari memang tak sah jika tidak mencuba resepi kari kepala ikan. Kalau anda order di kedai harga kari kepala ikan ini boleh dikatakan mahal juga tapi bergantung kepada size kepala ikan tersebut. Jadi dari anda beli di kedai, apakata anda cuba sendiri dirumah, jimat kan? Jom kita try! 1. Resepi Kari Ikan Tanpa … Lihat resipi →

3 Resepi Udang Masak Lemak (Cili Api Petai, Nenas & Tempoyak)

Resepi udang masak lemak

Siapa sahaja tidak gemar akan udang masak lemak, pelbagai versi masakan udang masak lemak yang boleh anda jumpa dan cuba. Kami ingin kongsikan beberapa resepi udang masak lemak untuk anda. 1. Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Petai Bahan-bahan 1/2 kg Udang Santan 15 ulas cili padi (dikisar) 2 ulas bawang putih (dikisar) 1 ulas … Lihat resipi →

4 Resepi Nasi Kerabu (Resepi Dari Kelate dan Golok)

Resepi nasi kerabu

Nasi kerabu merupakan antara juadah popular di pasar malam. Tahukah anda, nasi kerabu merupakan antara menu yang sihat? Lengkap dengan ulamannya beserta ikan atau daging bakar, jadi anda boleh enjoy tanpa rasa bersalah! Resepi nasi kerabu mempunyai pelbagai jenis mengikut citarasa pembuatnya. Di sini kami kongsikan beberapa resepi nasi kerabu. Jom kita cuba. 1. Resepi … Lihat resipi →

3 Resepi Sup Ayam Simple (Tanpa Sup Bunjut)

Resepi Sup Ayam

Sup ayam dikatakan sangat sesuai dimakan jika anda rasakan badan anda tidak berapa sihat. Bukan itu sahaja jika dah tak ada idea sangat sup ayam adalah resepi yang paling senang untuk dibuat malah digemari seluruh keluarga anda. Kami ada kongsikan beberapa resepi sup ayam. Jom kita try! 1. Resepi Sup Ayam Simple Tanpa Sup Bunjut … Lihat resipi →

7 Resepi Mee Goreng Mamak Sedap (Cara Buat Simple & Mudah)

Resepi mee goreng mamak

Resepi mee goreng mamak ini cukup simple. Cara buat dan masak mi goreng mamak ini cukup mudah dan sedap. Kalau kena bahan-bahan dan adunannya, rasa macam makan di Penang pula. Jom kita try! 1. Resepi Mee Goreng Mamak Bahan-bahan Ayam/udang/sotong (ikut suka nak letak apa) Tauhu kering Sayur sawi Tomato Kuah kacang/kuah sate Sos tiram … Lihat resipi →

3 Resepi Ayam Percik (Sedap Macam Pasar Malam)

Resepi ayam percik

Peminat pasar malam akan selalu nampak ayam percik yang menggiurkan. Cuma masalahnya, pasar malam bulan ada hari-hari. Jadi, kalau teringin, boleh cuba resepi ayam percik ini. 1. Resipi Ayam Percik Arang Bahan-bahan Ayam Garam Kunyit Serbuk aji Bawang merah Serai Halia Asam jawa Cili Boh/ kering dikisar Santan Arang Cara penyediaan ayam Hidupkan api di … Lihat resipi →

3 Resepi Asam Pedas (Telur Ikan Mayong & Ikan Kembung)

Resepi asam pedas telur ikan mayong

Peminat telur ikan memang akan craving bila dengar resipi ini. Baru dengar, belum lagi jamah. Jadi, untuk melegakan tekak yang teringin sangat, boleh cuba resepi asam pedas telur ikan yang kami kongsikan ini. 1. Resepi Asam Pedas Telur Ikan Mayong Bahan-bahan Telur ikan mayong Bawang merah Bwang putih Bendi Bunga kantan Tomato Daun kesum Daun … Lihat resipi →