3 Resepi Pavlova Mini (Saiz Kecil Cukup Mudah Nak Buat)

Resepi Pavlova Mini

Selalunya jika anda makan pavlova bersaiz besar kan? Kali ini kami ingin kongsikan dengan resepi pavlova mini yang mudah untuk anda buat jika mempunyai majlis keraian. Kerana tidak semua yang gemar dengan pavlova.  Tak adalah pembaziran yang berlaku kan? Jom kami kongsikan. 1. Resepi Pavlova Mini / Comey Bahan-bahan 6 biji putih telur (telur gred … Lihat resipi →

4 Resepi Halwa Maskat (Sajian Tradisional Yang Semakin Hilang)

Resepi halwa maskat

Hidangan halwa maskat merupakan antara manisan terkenal pada zaman dahulu. Hidangan ini sering disalah sebut seperti dodol kerana cara buat dan rupanya lebih kurang sama. Jom tengok resepi halwa maskat ini. Cara buatnya memang agak payah dan cerewet, tetapi wajib dicuba rasanya. 1. Resepi Halwa Maskat Bahan-bahan 600g tepung gandum 1.8kg gula pasir 1 cawan … Lihat resipi →

4 Resepi Kek Butterscotch (Sedap Semuanya, Boleh Dijual)

Resepi kek butterscotch

Anda mencari resepi kek butterscotch? Di sini terdapat beberapa resepi untuk anda cuba. Kek ini agak mahal dijual, boleh anda cuba untuk jual juga. Kalau nak makan sendiri pun boleh. Jom tengok resepinya. 1. Resepi Kek Butterscotch Pecan Bahan-bahan kek span 130g tepung kek 125g gula kastor 15g ovalette 5 biji telur gred B 40g … Lihat resipi →

4 Resepi Sagu Gula Melaka (Sedap, Manis & Berlemak)

Resepi sagu gula Melaka

Kebelakangan ini, semakin bertambah orang yang menjual sagu gula melaka. Anda boleh jumpa di pasar malam atau gerai yang menjualnya. Tetapi kadang-kadang, masa kita nak beli tiada pula yang menjualnya. Jadi kami kongsikan resepi sagu gula melaka untuk anda cuba buat. Jom kita tengok. 1. Resepi Sagu Gula Melaka Dengan Jagung Bahan-bahan Sagu Pewarna 1 … Lihat resipi →

3 Resepi Kunafa Simple (Kanafeh Sedap & Mudah Dari Arab)

Resepi kunafa

Kunafa (yang juga dipanggail kanafeh atau knafeh) merupakan dessert yang berasal dari negara Timur Tengah ini mula mendapat perhatian penduduk negara kita. Macam baklava, tapi bukan. Rasa manis kunafa ini memikat hati para penggemarnya. Jom kami ingin kongsikan beberapa resepi kunafa untuk anda cuba di rumah nanti. Jom kita try! 1. Resepi Kunafa Cheese Bahan-bahan … Lihat resipi →

3 Resepi Agar Agar Kering Tradisional (Warna Warni & Kurang Manis)

Resepi agar agar kering

Jika dahulu bila tiba Hari Raya sahaja agar agar kering adalah kuih yang wajib ada terhidang diatas meja. Kanak-kanak yang datang pasti teruja melihat agar agar kering yang berwarna-warni itu. Zaman ini jarang dah jarang lihat agar agar kering ini, tak ramai dah yang buat mungkin kerana pembuatan yang agak leceh sedikit. Kami ingin kongsikan … Lihat resipi →

3 Resepi Bubur Kacang Hijau (Sedap Dimakan Semasa Sejuk)

Resepi bubur kacang hijau

Bubur kacang hijau jika dimakan ketika sejuk boleh terasa sampai ke tekak rasa dia. Bukan itu sahaja bubur kacang hijau juga sesuai dimakan dicicah dengan roti putih memang membangkitkan selera. Selain bubur jagung, kali ini kami nak kongsikan beberapa resepi bubur kacang hijau pula. 1. Resepi Bubur Kacang Hijau Simple Bahan-bahan 1 paket kacang hijau … Lihat resipi →

3 Resepi Congo Bar Mudah (Sukatan Cawan, Tanpa Guna Mixer)

Resepi congo bar

Kek congo bar memang sesuai dijadikan sebagai pencuci mulut atau minum petang. Senang kata boleh kenyang makan kek sahaja dek kerana bahan yang ada cukup buat anda kenyang. Jom baca kami kongsikan beberapa resepi congo bar untuk anda. Jom kita try! 1. Resepi Congo Bar Bahan-bahan Bahan A 150g mentega 220g gula perang  (brown sugar) … Lihat resipi →

4 Resepi Apple Crumble (Ada Kek dan Aiskrim Juga)

Resepi apple crumble

Sedap juga jika lepas makan tengah hari, dapat apple crumble sebagai pencuci mulut. Dengan rasa manis berlemak, mesti tak cukup pula. Di sini kami kongsikan beberapa resepi apple crumble untuk anda cuba. Kalau nak feeling seperti Mat Salleh, boleh dihidang bersama mac and cheese juga. 1. Resepi Apple Crumble Aiskrim Vanila Bahan-bahan 1 1/2 cawan tepung … Lihat resipi →

3 Resepi Bubur Kacang Hijau Durian (Simple & Sedap)

Resepi bubur kacang hijau durian

Musim durian, ramai yang akan buat serawa durian. Tidak dilupakan, bubur kacang hijau durian juga. Bubur kacang hijau ini adalah antara pencuci mulut yang menjadi kegemaran ramai tak kira masa. Bertambah sedap lagi jika dimakan bersama dengan durian. Kali ini kami kongsikan beberapa resepi bubur kacang hijau durian untuk anda. 1. Resepi Bubur Kacang Hijau … Lihat resipi →

3 Resepi Bubur Jagung (Rasa Lemak Manis, Cara Buat Yang Simple)

Resepi bubur jagung

Bubur jagung merupakan pencuci mulut yang paling mudah untuk dibuat. Sebut sahaja bubur jagung terus tergambar keenakan bubur jagung yang manis berlemak, paling menarik jika dimakan ketika bubur masih sejuk. Terliur kan?. Kami ingin kongsikan beberapa resepi bubur jagung untuk anda peminat jagung! Guna jagung yang betul-betul jagung boleh, guna jagung dalam tin pun boleh. … Lihat resipi →

3 Resepi Puding Karamel (Tanpa Telur, Tak Payah Kukus)

Resepi puding karamel

Sebut saja pudding caramel, mesti kita dapat membayangkan kenikmatan rasa manisnya dan kelembutan pudding bila makan sejuk-sejuk kan. Kami kongsikan resepi puding karamel confirm jadi walau kali pertama and buat! Jom kita try! 1) Resepi Puding Karamel Tanpa Telur Bahan-bahan 1 paket serbuk agar-agar jernih (10gm) 4 cawan air 1 tin susu cair 1 cawan … Lihat resipi →