4 Resepi Bubur Nasi (Menyelerakan, Sedap Dimakan Panas)

Resepi bubur nasi

Bila demam atau tiada selera, kita akan lebih memilih untuk makan bubur berbanding nasi. Rasa bubur yang hangat dan suam memberikan rasa comfort pada kita, sebab itu bubur nasi dipanggil sebagai comfort food. Di sini kami kongsikan beberapa resepi bubur nasi untuk anda cuba. 1. Resepi Bubur Nasi Kelate Bahan-bahan sup ayam 1/2 ekor ayam … Lihat resipi →

3 Resepi Tteokbokki (Halal dan Confirm Sedap)

Resepi Tteokbokki

Makanan Korea cukup mendapat perhatian dihati peminat di Malaysia. Pelbagai resepi dari korea yang telah dicuba dan diolah sesuai dengan lidah Malaysia. Jom kami ingin kongsikan resepi tteokbokki untuk anda peminat makanan Korea. Jom kita try! 1. Resepi Tteokbokki Bersama Sos Gochujang Bahan-bahan 1 sudu mkn sos gochujang 1 sudu mkn gula 1 sudu mkn … Lihat resipi →

3 Resepi Labu Masak Lemak Simple (Sedap & Mudah Nak Buat)

Resepi Labu Masak Lemak

Buah labu bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja, ,malah cukup enak jika dibuat kuah masakan. Kali ini kami akan kongsikan dengan resepi labu masak lemak. Paling menarik jika dihidangkan bersama sambal belacan pasti membuatkan anda tak keruan. Jom kita try! 1. Resepi Lemak Putih Labu Manis Bahan-bahan ½ biji labu manis kupas kulit, buang biji … Lihat resipi →

3 Resepi Popia Sayur Simple (Sedap, Cara Buat Pun Mudah)

Resepi Popia Sayur

Anda tercari-cari resepi popia sayur? Memang enak bila minum petang dihidangkan dengan popia sayur ini ditambahkan lagi secawan teh panas. Selain aneka popia simpul kasih dan popia Nestum, popia sayur memang ada peminat tersendiri. Jom kita try! 1. Resepi Popia Sayur Ranggup @ Frozen Bahan-bahan Bawang putih Bawang merah Cili api Isi ayam cincang/dadu Sos … Lihat resipi →

3 Resepi Spaghetti Bolognese Simple (Guna Sos Prego)

Resepi Spaghetti Bolognese

Resepi spaghetti ini mempunyai dua jenis  iaitu bolognese dan carbonara. Jika sebelum ini kami pernah berkongsi resepi spaghetti carbonara, kali ini kami ingin kongsikan dengan anda resepi spaghetti bolognese yang cukup mudah ini. Jom kita try! 1. Resepi Spaghetti Bolognese Meatball (Prego) Bahan-bahan 1 paket spaghetti 1 biji bawang holland (potong dadu) 1paket daging cincang … Lihat resipi →

4 Resepi Cinnamon Roll Simple (Roti Lembut & Sedap)

Resepi Cinnamon Roll

Cinnamon roll juga boleh dikatakan makanan roti yang viral sekarang. Mana-mana kedai pastriy pasti ada yang menjual cinnamon roll. Kali ini kami kongsikan dengan anda resepi cinnamon roll yang lazat. 1. Resepi Cinnamon Roll Mudah dan Sedap Bahan-bahan Roti prata/canai instant Kawanku Cinnamon powder /serbuk kayu manis Butter Gula perang   Cara buat Cinnamon Roll … Lihat resipi →

3 Resepi Shell Out Buttermilk (Seafood Shellout Sedap & Simple)

Resepi Shell Out

Satu ketika dahulu memang popular makanan shell out ini. Iya lah nama pun unik ditambah pula makan tidak beralas kan pinggan dan dihidangkan bersama lauk seafood yang dilambakkan sahaja. Kali ini kami ingin kongsikan resepi shell out untuk anda. Jom kita try! 1. Resepi Shell Out Mudah Bahan-bahan Siang/potong — Celur Udang Sotong Lala Brokoli … Lihat resipi →

3 Resepi Ayam Penyet Simple (Sedap, Ayam Goreng Crispy)

Resepi Ayam Penyet

Anda tercari-cari resepi ayam penyet yang cukup popular sekarang ini? Nasi ayam penyet ini berasal dari Indonesia, dan telah mendapat perhatian di negara kita. Menu yang cukup ringkas ini memang menjadi pilihan hidangan di rumah. Jom kita try! 1.Resepi Ayam Penyet by Anak Dara Bahan-bahan Ayam ( telah direbus – airnya dijadikan sup) 3 sudu … Lihat resipi →

4 Resepi Daging Blackpepper (Cara Masak Black Pepper Simple)

Resepi daging blackpepper

Kadang-kadang tak tahu juga nak masak daging apa bila sudah beli? Nak senang buat sahaja daging masak kicap atau daging blackpepper. Memang sedap. Resepi daging blackpepper pun mudah juga, tak susah pun. Makan dengan nasi panas memang sedap. Jom kita tengok. 1. Resepi Daging Blackpepper Bahan-bahan Minyak masak 1kg daging 1/2 biji bawang merah (dihiris … Lihat resipi →

3 Resepi Dalca Sayur Sedap (Cara Buat & Masak Simple)

Resepi Dalca Sayur

Dalca sayur atau kuah dal memang enak dimakan bersama dengan nasi panas atau roti canai. Kali ini kami ingin kongsikan resepi dalca sayur untuk anda. Jom kita try! 1. Resepi Dalca Sayur Bahan-bahan Bahan kisar Bawang merah Bawang putih Halia Bahan isi Terung, ubi keledek, ubi kentang, l obak merak, tomato, cili merah besar Cara … Lihat resipi →

3 Resepi Cheese Tart Buncit Sedap (Cara Buat Simple & Mudah)

Resepi Cheese Tart

Siapa sahaja yang tidak gemar dengan cheese tart. Pelbagai resepi cheese tart yang telah diolah sesuai dengan citarasa masing-masing. Kuih ini juga popular jika dijadikan sebagai hidangan potluck kerana mudah untuk dimakan. Jom kita try! 1. Resepi Cheese Tart Cikgu Liza Bahan-bahan Shell Crust(45 biji shell acuan 5.5cm) *3 1/4 cup tepung gandum (The Baker’s … Lihat resipi →

4 Resepi Fettuccine Carbonara (Simple & Sedap)

Resepi fettuccine carbonara

Kita selalu nak masak menu western mesti terfikir spaghetti bolognese atau lasagna sahaja. Kadang-kadang anak-anak pun makan tak habis. Apa kata cuba masak resepi Fettuccine Carbonara yang boleh dipelbagaikan bahannya. Jom kita try! 1. Resepi Fettuccine Carbonara Meatball Bahan-Bahan Fettuccine Prego carbonara Meatball Cendawan tin* Bawang putih cincang* Bawang besar cincang* Susu full cream Lada hitam … Lihat resipi →