4 Resepi Kuih Ketayap (Kulit Lembut dan Inti Padat)

Resepi Kuih Ketayap

Sekarang ini jarang kita nampak orang jual kuih ketayap kan? Kuih ketayap sebenarnya lagi banyak berlubang lagi lembut tekstur kuih tersebut. Jom kami kongsikan resepi kuih ketayap yang lembut ini untuk anda. Jom kita try! 1. Resepi Kuih Ketayap Bahan-bahan 2 cwn tpg gandum 1 biji telur (optional) 2 sdb minyak masak Sedikit garam Sedikit … Lihat resipi →

4 Resepi Agar Agar Santan (Rasa Lemak dan Manis)

Resepi Agar Agar Santan

Siapa sahaja tidak suka dengan agar agar santan atau dikenali juga sebagai agar agar lumut. Nak buat pun tak susah mana dan bahan mudah nak cari. Paling sedap bila dimakan sewaktu sejuk cukup menyegarkan. Jom baca perkongsian resepi agar agar santan yang mudah ini. Jom kita try! 1. Resepi Agar Agar Santan Gula Melaka Bahan-bahan … Lihat resipi →

8 Resepi Kuih Mudah dan Cepat (Idea Juadah Petang)

Resepi Kuih Mudah dan Cepat

Anda mencari resepi kuih mudah dan cepat untuk minum petang? Sebenarnya jika anda pertama kali untuk mencuba membuat kuih, resepi kuih yang akan kami kongsikan ini sesuai untuk anda. Confirm jadi kalau anda ikut semua step yang ada. Jom kita try! 1. Resepi Kuih Sagu Bahan-bahan 5 cwn air 1 1/2 sudu sirap ros 2 … Lihat resipi →

4 Resepi Kailan Ikan Masin (Simple & Sedap)

Resepi Sayur Kailan Ikan Masin

Kailan ikan masin adalah menu yang berasal daripada Thailand. Jika anda makan di kedai makanan Siam, menu juga antara menu yang selalu dipesan selain daripada tomyam. Mana tidaknya, bau ikan masin yang semerbak sudah cukup mencuit perhatian. Jom kami kongsikan resepi kailan ikan masin untuk anda. Jom kita try! 1. Resepi Kailan Ikan Masin Bahan-bahan … Lihat resipi →

7 Resepi Donut Lembut dan Ringan (Confirm Jadi Jika Ikut Step)

Resepi Donut Lembut dan Ringan

Siapa sahaja yang tidak gemar dengan kuih donut ini. Donut sekarang bukan setakat ditabur dengan gula sahaja, malah pelbagai topping yang ada untuk menaikkan seri donut. Kadang geram juga kan bila donut yang kita buat keras kejung, paling sedih bila waktu pagi donut menjadi gebu dan ringan tapi apabila dah masuk petang terus tekstur bertukar … Lihat resipi →

4 Resepi Dalca Daging (Sedap, Mudah & Menyelerakan)

Resepi Dalca Daging

Jika sebelum ini kami kongsikan resepi dalca ayam dan dalca sayur kali ini resepi dalca daging pula kami berikan idea memasak untuk anda. Dalca daging ini sesuai dihidangkan bersama nasi tomato atau nasi minyak memang sedap. Izinkan kami berkongsi. 1. Resepi Dalca Daging Bahan-bahan Bahan tumis 1 genggam kacang dal (cuci, rendam, rebus) 2 biji Ubi kentang … Lihat resipi →

4 Resepi Agar Agar Milo (Dessert Paling Mudah)

Resepi Agar Agar Milo

Antara dessert yang paling simple nak buat ialah agar agar milo, bahan yang diperlukan pun tidak menggunakan bahan yang banyak. Dessert yang pasti menjadi kegemaran anak-anak, buat sebekas pasti habis sehari sahaja. Jom kami kongsikan resepi agar agar milo yang mudah ini. Jom kita try! 1. Resepi Agar Agar Milo Bahan-bahan 1 paket serbuk agar-agar … Lihat resipi →

4 Resepi Sambal Kerang (Manis Pedas Secukup Rasa)

Resepi Sambal Kerang

Makan nasi lemak bersama sambal kerang bukan lah satu perkara asing sekarang ini. Tapi harga kerang yang dijual sekarang ini boleh dikatakan agak mahal juga. Jom kali ini kami kongsikan resepi sambal kerang yang mudah dan sedap. Jom kita try! 1. Resepi Sambal Kerang Cik Mai Bahan-bahan Rebus kerang (kupas ambil isi) 30 cili kering … Lihat resipi →

4 Resepi Bubur Ayam McD (Simple, Mudah & Berkhasiat)

Resepi Bubur Ayam McD

Apabila demam bubur merupakan comfort food anda yang sedap dimakan. Lagi best bila kita buat sendiri bubur pelbagai juadah sampingan yang anda minat boleh letak dalam bubur. Kali ini kami kongsikan resepi bubur ayam McD yang merupakan menu popular mereka. Jom kita try! 1. Resepi Bubur Ayam McD Homemade Bahan-bahan Isi ayam Beras Halia Carrot … Lihat resipi →

8 Resepi Ayam Berkuah Tanpa Santan (Mudah & Sedap)

Resepi Ayam Berkuah Tanpa Santan

Kali ini, apa yang akan kami kongsikan sedikit istimewa sebab ini adalah aneka resepi ayam sedap. Secara spesifik, ini adalah pelbagai jenis resepi ayam berkuah tanpa santan. Sila ambil maklum, walaupun tiada santan, ia masih mengekalkan aroma berempah dan lemak pada kuah tersebut. Jom kita try! 1. Resepi Ayam Kicap Berempah Bahan-bahan Ayam secukupnya – … Lihat resipi →

4 Resepi Nasi Beriani Johor (Sedap & Cara Buat Pun Mudah)

Resepi Nasi Beriani

Nasi beriani memang cukup terkenal di negeri Johor. Paling popular nasi beriani selalu dimakan bersama lauk ayam masak merah dan acar. Memang padu. Jika anda mencari resepi nasi beriani dengan pelbagai versi di sini lah tempatnya. Jom kita try! 1. Resepi Nasi Beriani dan Ayam Masak Merah Bahan-bahan 4 cwn beras basmathi (rendam dulu setengah … Lihat resipi →

4 Resepi Ikan Tenggiri (Aneka Masakan Yang Sedap & Simple)

Resepi Ikan Tenggiri

Jika anda penggemar ikan tenggiri, kali ini kami kongsikan dengan anda pelbagi resepi ikan tenggiri yang semestinya mudah dan sedap. Walaupun ikan tenggiri ini harganya sedikit mahal tapi berbaloi beli dan masak. Jom kita try! 1. Resepi Ikan Tenggiri Masak Cuka Bahan-bahan Ikan digaul garam & kunyit (digoreng) Bawang merah kecik (dihiris) Bawang putih (dihiris) … Lihat resipi →