4 Resepi Tauhu Jepun (Boleh buat sup atau masak berlado)

Resepi tauhu jepun

Tauhu jepun atau tauhu telur ini memang sedap kalau kena cara masaknya. Ada tauhu jepun di rumah tetapi tidak tahu nak masak apa? Jom cuba beberapa resepi tauhu jepun yang kami kongsikan ini. Yang pasti, mudah dan sedap! 1. Resepi Tauhu Jepun Masak Sos Tiram Bahan-bahan Tauhu jepun (dipotong 2) Bawang putih (dihiris halus) Cili … Lihat resipi →

4 Resepi Buko Pandan Original (Cara Buat Yang Simple)

Resepi buko pandan

Baru-baru ini, pencuci mulut dari Filipina ini memang agak terkenal. Rasanya yang berlemak manis dan dinikmati sejuk-sejuk memang digemari rakyat Malaysia terutama rakyat negeri Sabah. Selain ambuyat Sabah yang popular, jom tengok resepi buko pandan yang kami kongsikan ini. Boleh anda cuba buat sendiri nanti. Jom kita try! 1. Resepi Buko Pandan Bahan-bahan Agar-agar Pewarna … Lihat resipi →

4 Resepi Roti Gardenia (Menggunakan Lebihan Roti Potong)

Resepi roti gardenia

Roti putih biasanya memang cepat expired. Kadang-kadang dah tak tahu nak makan dengan apa roti ni. Jemu juga jika selalu makan dengan telur atau peanut butter kan. Jom cuba pelbagai resepi roti Gardenia yang kami kongsikan ini, selepas ini mesti tak sempat nak expired pun roti, mesti laku. Resepi-resepi ini juga senang sahaja nak buat. Jom tengok. 1. Resepi Roti Gardenia … Lihat resipi →

4 Resepi Nasi Kuning (Dari Terengganu Dan Sabah)

Resepi nasi kuning

Di Malaysia yang tercinta ini, ada banyak jenis nasi kuning. Nasi kuning Terengganu dan Sabah antara nasi kuning yang terkenal. Lauk sampingan yang dimakan bersama nasi ini juga bergantung pada tempatnya. Ada yang dimakan dengan ayam masak merah, ada yang dimakan dengan gulai ikan, dan ada juga yang dimakan dengan ikan goreng dan sambal. Resepi … Lihat resipi →

4 Resepi Panna Cotta (Dessert Dari Italy, Confirm Tak Cukup Satu)

Resepi Panna Cotta

Mungkin masih ramai lagi yang tidak mengenali dessert yang bernama panna cotta ini. Dessert ini dikatakan berasal dari Italy dan telah menjadi salah satu favourite dessert disini. Jangan risau kali ini kami akan berkongsikan dengan anda resepi panna cotta yang cukup mudah ini. Jom baca sampai habis. 1. Resepi Panna Cotta Sirap Rose Bahan-bahan 2 … Lihat resipi →

3 Resepi Pavlova Mini (Saiz Kecil Cukup Mudah Nak Buat)

Resepi Pavlova Mini

Selalunya jika anda makan pavlova bersaiz besar kan? Kali ini kami ingin kongsikan dengan resepi pavlova mini yang mudah untuk anda buat jika mempunyai majlis keraian. Kerana tidak semua yang gemar dengan pavlova.  Tak adalah pembaziran yang berlaku kan? Jom kami kongsikan. 1. Resepi Pavlova Mini / Comey Bahan-bahan 6 biji putih telur (telur gred … Lihat resipi →

3 Resepi Kuih Penyaram (Teknik yang Betul, Cantik Kejadiannya)

Resepi Kuih Penyaram

Anda mencari idea untuk kudapan minum petang? Apa kata anda cuba resepi kuih penyaram ini atau dikenali juga sebagai cucur jawa. Untuk mendapatkan kuih penyaram yang cantik ada beberapa teknik yang anda perlu tahu. Jom kami ingin kongsikan resepi ini untuk anda. 1.Resepi Kuih Penyaram Mudah Bahan-bahan 2 cup tepung gandum 2 cup tepung beras … Lihat resipi →

4 Resepi Air Mata Kucing (Sedap Dan Menyegarkan)

Resepi air mata kucing

Antara air balang yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia di pasar malam ialah air mata kucing. Rasa masam manisnya yang balance memang menyegarkan, lebih-lebih lagi jika ditambah dengan asam boi. Selain itu, air mata kucing juga merupakan air yang berkhasiat jika dikurangkan gulanya. Jom tengok resepi air mata kucing yang kami kongsikan ini. 1. Resepi Air Mata Kucing … Lihat resipi →

4 Resepi Karipap Frozen (Cara Buat Kulit Rangup & Tahan Lama)

Resepi karipap frozen

Kalau tetamu datang tiba-tiba, garu kepala juga nak hidangkan apa. Kan senang kalau ada karipap frozen. Tetamu datang, goreng sekejap dan boleh dihidangkan. Resepi karipap frozen pun tak susah. Tengok sahaja beberapa resepi yang kami kongsikan ini dan anda boleh sudah buat stok di rumah. Jom kita try!. 1. Resepi Karipap Frozen Rangup Bahan-bahan 1kg … Lihat resipi →

4 Resepi Biskut Aiskrim (Sangat Mudah, Ikut Sukatan Cawan)

Resepi biskut aiskrim

Selain biskut coklat chip, biskut aiskrim juga menjadi kegemaran kanak-kanak di musim Raya. Rasanya yang memang manis berlemak memang sangat sedap dimakan. Resepi biskut aiskrim ini juga tidak susah pun, anda boleh buat sendiri di rumah bersama anak-anak. Kalau buat sendiri, boleh makan banyak kan. Jom tengok resepi yang kami bakal kongsikan. 1. Resepi Biskut … Lihat resipi →

4 Resepi Macaroni Cheese (Goreng Atau Bakar, Anda Pilih)

Resepi macaroni cheese

Bagi peminat masakan western, macaroni cheese memang antara hidangan wajib. Rasa yang masin berlemak memang sedap dan kanak-kanak pun turut sukakannya. Resepi macaroni cheese memang sangat senang dan anda boleh pilih pelbagai jenis protein dan sayuran untuk dimasukkan ke dalamnya. Di sini kami kongsikan resepi macaroni cheese untuk anda. Jom tengok. 1. Resepi Macaroni Cheese … Lihat resipi →

3 Resepi Burasak (Cara Buat & Masak Makanan Bugis)

Resepi burasak

Burasak merupakan antara hidangan wajib bagi kaum Bugis. Walaupun kaum ini dominan di Indonesia, namun terdapat juga warga Malaysia yang mempunyai keturunan Bugis. Resepi burasak ini tidak sukar namun agak lama untuk dimasak. Kebiasaannya, burasak enak dimakan bersama asam pedas ikan parang. Selain itu, burasak juga enak dimakan dengan rendang ayam, rendang daging, dan lain-lain. … Lihat resipi →